ÜÇ AŞAMALI BİR PROJE
Biz Ressam Mihri’yi odağa alan, ondan ilham alan üç aşamalı bir proje tasarladık. Kim Mihri adlı sinema belgeseli, ilk adım… Belgeselde yer alan uzman ve sanatçı röportajlarının geniş hallerinin izlenebileceği Arşiv projesini, Mihri Yolda çalışma başlıklı uzun metrajlı bir kurmaca film takip edecek…
ÖDÜLLER VE FESTİVAL YOLCULUĞU
Boston Türk Festivali 18. Belgesel ve Kısa Film Yarışması En İyi Belgesel Seyirci Ödülü
59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması – En İyi Belgesel Ödülü
24. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Yarışması – Jüri Özel Ödülü
2. Ayancık Film Festivali Belgesel Film Yarışması Finalisti – 100. Yıl Özel Ödülü
Seattle Türk Filmleri Festivali 2023
1. Tepebaşı Uçan Süpürge Kadın Filmleri, Eskişehir
Engelsiz Filmler Festivali Yarışma Bölümü, Ankara ve Eskişehir
5. Directed by Women Turkey Özel Gösterimi, İstanbul
30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Özel Gösterimi
2. Ayvalık Uluslararası Film Festivali Özel Gösterimi
4. Sevil Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali Seçkisi, Bakü, Azerbeycan
2. Amasra Uluslararası Şehir Festivali Özel Gösterimi
3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali Özel Gösterimi
Documentarist 16. Istanbul Belgesel Günleri Seçkisi
42. Istanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması
6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali Ulusal Belgesel Yarışması, İzmir
33. Ankara Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması
Boden International Film Festivali Finalisti, İsveç
SYNOPSIS
Live action / animasyon, uzun metraj, bağımsız belgesel
Ressam Mihri’nin boşluklarla ve rivayetlerle dolu hikayesi, kadın karakterlere odaklanan bir yazar olan Berna Gençalp’in ilgisini çeker. Mihri’nin 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İstanbul’unda başlayıp Roma, Paris ve New York’a uzanan hikayesini ortaya çıkarmak üzere, “Kim Mihri” sorusuyla yola koyulur…
YÖNETMENİN GÖRÜŞÜ
Mihri’den ilk defa 2013 yılında, İstanbul Modern’de katıldığım Türk Resim Sanatı Tarihi seminerinde haberim oldu. Çok az kişi onun varlığından haberdardı. Bu bana dayanılmaz geldi ve bu nedenle kendimi bu filmi yapmaya adadım. Kim Mihri belgeseli sanatçı hakkında yapılmış ilk uzun metrajlı sinema belgeselidir. Bu belgesel boyunca pek çok kişiye bu soruyu sordum; “Kim Mihri?”… Filmin yapım yolculuğu hayatıma büyük bir zenginlik kattı ve pek çok aydınlanma anı yaşadım. Ressam Mihri, bu belgeselde insanüstü bir yaratık ya da bir kurban gibi sunulmuyor. Bana göre Mihri hayatı dolu dolu yaşamış, yeteneğinin peşinden gitmiş, içinde yaşadığı toplumun ona ve genel olarak kadınlara dayattığı kısıtlamalardan hiç yılmamış bir kadın… Kim Mihri belgeselinin toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya, “Doğu” ve “Batı”, “biz” ve “öteki” ile geçmiş ve bugün arasında daha derin ve zengin ilişkiler kurulmasına katkıda bulunacağını umuyorum. Tutkusunun peşinden giderek yeni kuşaklar için yollar açan Mihri bir mektubunda der ki; “Sanatkarın yolu yürüdükçe uzar gider.” Ben de Kim Mihri belgeselini, hep birlikte yürüdüğümüz bu zorlu yolun bir parçası olarak görüyorum. Mihri, etkin bir özne olarak hayatında ve sanatında seçimler yaptı, bunlar elbette eleştirilebilir ama önce bilmemiz gerekir; Kim Mihri?
Berna Gençalp
MİHRİ CANLANIYOR...
Belgeselin tamamen animasyon olan bölümlerinde Ressam Mihri’nin yaşamının en kritik yönleri vurgulanıyor. Berat İlk’in animasyon yönetmenliğini yaptığı, Feride Çetin’in oyunculuğu ile katkıda bulunduğu bu bölümler karışık teknikle üretildi.
Kim Mihri Orijinal Film Müzikleri
Belgeselimiz Kim Mihri, West Vancouver Memorial Public Library’nin müzik kataloğunda…
Kim Mihri’nin Eleni Lomvardou imzalı orijinal müzikleri Kanada’daki bu prestijli kütüphanenin koleksiyonuna dahil edildi. Filmin müziklerini pek çok dijital müzik platformunda dinleyebilirsiniz.
POSTERLER